Tentoonstellingen in Nederland e.o.

Hieronder vindt u een overzicht van Oekraïne-gerelateerde tentoonstellingen en exposities van Oekraïense kunstenaars in Nederland.

(Hebt u tips over een evenement dat in deze lijst thuishoort? Laat het ons weten via deze mail!)

 

 

Ontmoeting met Oekraïne. Vier kunstenaars stellen zich voor

Huizer Museum, Huizen (Noord-Holland)

t/m zaterdag 17 september 2022 (woensdag t/m zaterdag van 13.30 tot 17.00 uur)

Schilderijen van Iryna Kaljoezjna, Tetiana Albitska-Kostomarova en Alex Korol, en beeldhouwwerk van Vera Oestyanskaya - alle vier Oekraïense kunstenaars die dit jaar hun vaderland zijn ontvlucht. De aanvullende fototentoonstelling aangeboden door Stichting Platform Samenwerking Nederland-Oekraïne geeft een beeld van stad en land in Oekraïne tussen 1991 en 2014. 

Meer informatie hier. Recensie in Digitale Kunstkrant.

 

 

Igor Shvets

Museum De Meestoof, Sint-Annaland (Zeeland)

voor onbepaalde tijd

De deels verlamde Oekraïner Igor Shvets vluchtte dit voorjaar voor de oorlog en kwam in het Zeeuwse Sint-Annaland terecht. Om zijn revalidatie te bekostigen verkoopt hij schilderijen. Het plaatselijke Museum De Meestoof biedt hem onderdak om zijn werk te tonen.

Meer informatie hier. Zie ook verslag van Omroep Zeeland.

 

 

Unfolding Landscapes. Landscape and Poetics in Contemporary Ukrainian Art

Museum Kunst & Geschiedenis, Jubelpark, Brussel (Be)

t/m zondag 18 september 2022

42 Oekraïense kunstenaars vanaf de jaren 60 tonen in hun werken - van schilderkunst, beeldhouwkunst en installatie tot tekenen, etsen, fotografie en videokunst - het landschap, de topografie, de psychogeografie en de cultuur van hun land. Deze tentoonstelling is letterlijk op de vlucht: nadat zij in maart in Denemarken de deuren sloot, kon zij door de oorlog niet terug in Oekraïne en vond zij tijdelijk onderdak in Brussel. 

Meer informatie hier. Recensies in EEAS en Klara radio.

 

 

Oekraïense kunst 

Eindhoven AG

t/m maandag 3 oktober 2022

Presentatie van werken van gevluchte kunstenaars uit Oekraïne. De meeste stukken konden zij niet meenemen en worden daarom digitaal getoond, alleen van Julia Ilkiv is werk te zien dat zij sinds haar aankomst in Nederland heeft gemaakt.

Om hen te steunen kunt U hun kunst aanschaffen via Make Art Not War. De opbrengst wordt gedeeld tussen de makers en Stichting Vluchteling

Meer informatie hier.

 

 

Lara Muradjan exposeert

Café 't Pakhuys, Rotterdam-Delfshaven

t/m vrijdag 7 oktober 2022

De Russische schilderes Lara Muradjan trekt zich de gebeurtenissen in Oekraïne zeer aan. Zij veilt haar werk in dit Rotterdamse kunstcafé ten gunste van Stichting Breath, dat hiermee een twintigtal Oekraïense kinderen helpt die vastzitten in een weeshuis in Roeblene nabij de grens met Rusland.

Meer informatie hier.

 

 

'Will it bloom this year?'

Sint-Maarten kerk & Sint-Pieter kerk, Ieper (Be)

t/m zondag 6 november 2022

De Oekraïense curator Denys Shantar (1997) treedt op als curator met deze selectie van werken uit het Brusselse Museum voor Moderne Religieuze Kunst, waarmee hij dwarsverbanden onthult tussen de Westvlaamse vredesstad Ieper en Oekraïense steden als Irpin en zijn geboorteplaats Cherson. 

Meer informatie hier.

 

 

Art is the antidote

Museum Voorlinden, Wassenaar

t/m november 2022

Luchtig en geëngageerd werk van hedendaagse kunstenaars, o.a. de huishoudelijke maar kleurrijke installatie "Filling in" van de Oekraïense artieste Zhanna Kadyrova (1981).

Meer informatie hier.

 

 

Oekraïne: het pad naar vrijheid

Akerk, Groningen

t/m zondag 4 december 2022

Dit overzicht van de Oekraïense fotografie van de jaren 70 tot nu toont hoe fotografen zich losmaakten van het opgelegde Sovjetjuk. Werk van bekende en minder bekende Oekraïense fotografen weerspiegelen de ontwikkelingen die het land de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.

Meer informatie hier

 

 

Visies uit Oekraïne

Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

Dinsdag 20 september t/m zondag 30 oktober 2022

Posters van het Oekraïense collectief Pictoric, een brede groep kunstenaars, grafisch ontwerpers en kinderboekenillustratoren uit Oekraïne die zo commentaar geven op de situatie in hun land. Georganiseerd i.s.m. Dzherelo, de Oekraïense School in Amstelveen. Tentoonstelling beschikbaar via Posters for Peace.

Meer informatie hier.

 

 

ONLINE TENTOONSTELLINGEN

 

Borderlands – Ukraine in historical maps

Universiteit Leiden - universitaire bibliotheken

Selection of thirty out of the 600 maps of Ukraine from the Leiden University collection, dating from the 16th century to the present. Offers an overview of the turbulent history of Ukraine and its borders in the past centuries. In English and Ukrainian.

Watch it here.