Help de Oekraïners de winter door!

December 16, 2022

De oorlog gaat genadeloos door in Oekraïne, en de winter maakt het nog erger. De burgerbevolking heeft het zwaar te verduren: sinds het begin van de invasie hebben Russische troepen zo’n 150.000 woningen en flatgebouwen beschadigd of verwoest. 

 


Dankzij uw gulle steun voor onze actie “Geef Oekraïners in Irpin een Dak boven het Hoofd!” heeft stichting OpenDoorUkraine.NL (ODU) dit najaar al één flatgebouw in Irpin nabij Kyiv weer bewoonbaar kunnen maken. Met uw bijdragen hebben de eigenaren van de flats in gebouw Novooskolskastraat 2 in Irpin een nieuw dak gebouwd.

 

Het project steunt op de vasthoudendheid en zelfredzaamheid van de eigenaars en bewoners van de flats, die zelf de herstelwerkzaamheden leiden via hun vereniging van Eigenaren (VvE, of OSBB in het Oekraïens). Toen het dak dit najaar klaar was liet de OSBB haar gevluchte medebewoners weten: “Kom terug naar jullie warme flats, het is hier klaar!”

 

Maar intussen lijden de Oekraïense burgers nog steeds onder het oorlogsgeweld. Met lucht- en raketaanvallen probeert Rusland nu de energievoorziening te vernietigen en de Oekraïense winter tot een hel te maken.   

 

Daarom hebben we de bewoners van Novooskolskastraat 2 een generator gegeven, zodat ze hun woningen tenminste kunnen verwarmen. We denken ook aan zonnepanelen op het nieuwe dak, en betere isolatie bij het herstel van de beschadigde façade.

 

Een nieuw dak op één van de tienduizenden beschadigde flatgebouwen in Oekraïne is slechts een druppel op de gloeiende plaat. Maar het goede nieuws is dat onze hulpacties voor dakherstel beginnen aan te slaan.

 

We zijn inmiddels begonnen met het herstel van twee daken van flatgebouwen in Irpin, waarvan er één al bijna klaar is. Het komende halfjaar hopen we minstens acht nieuwe dakprojecten uit te voeren, nu ook in andere Oekraïense steden zoals Tsjernihiv, Charkiv en Mykolajiv.

 

Dat is mogelijk geworden omdat onze snelle en innovatieve manier van hulpverlening meer en meer steun krijgt van partners en hulporganisaties. Zo hebben hulporganisaties Oxfam-Novib en Vastenactie en de Nederlandse ambassade in Kyiv financiële ondersteuning voor de reparaties van daken geboden.

 

Ons initiatief kreeg ook de steun van Oekraïne’s Vice-premier en Minister van Economische Zaken, Yuliya Sviridenko. “Ik hoop dat dit model van burgerinitiatieven (via NGOs en OSBBs) voor de wederopbouw van woningen temidden van de oorlog in heel Oekraïne navolging krijgt”, schreef ze afgelopen zomer in een brief aan ODU-voorzitter Robert Serry.

 

Met deze brede ondersteuning voor ons werk hopen wij onze hulpactiviteiten voor Oekraïne verder uit te breiden. Door generatoren en hulpgoederen te sturen, en vrijwilligersorganisaties in Oekraïne te steunen die hun landgenoten helpen.

 

Maar er is nog zoveel meer te doen, en snel! De Russische agressie heeft zoveel schade aangericht, en de koude winter is nog lang niet voorbij. Daarom vragen we u onze actie te blijven steunen: Help de Oekraïners de winter door!

 

“Oekraïne vecht en herbouwt tegelijk”, aldus ODU-voorzitter Serry, die sinds de zomer enkele malen Irpin bezocht. “Deze moedige mensen verdienen onze steun.”

 

U kunt uw donatie storten op rekeningnummer NL63 ABNA 0844 1912 99 op naam van Stichting OpenDoorUkraine.NL o.v.v. "Noodhulp Oekraïne", of rechtsreeks via de ODU-pagina op het platform WhyDonate hier.

 

OpenDoorUkraine.NL is een erkende ANBI-stichting, waardoor uw gift fiscaal aftrekbaar is. 

 

door Diederik KramersOpenDoorUkraine.NLNetherlandsRussian invasionSolidarity/FundraisingReconstructionIrpin