Tentoonstellingen in Nederland e.o.

Hieronder vindt u een overzicht van Oekraïne-gerelateerde tentoonstellingen en exposities van Oekraïense kunstenaars in Nederland.

(Hebt u tips over een evenement dat in deze lijst thuishoort? Laat het ons weten via deze mail!)

 

 

Igor Shvets

Museum De Meestoof, Sint-Annaland (Zeeland)

voor onbepaalde tijd

De deels verlamde Oekraïner Igor Shvets vluchtte dit voorjaar voor de oorlog en kwam in het Zeeuwse Sint-Annaland terecht. Om zijn revalidatie te bekostigen verkoopt hij zijn zelfgemaakte schilderijen. Het plaatselijke Museum De Meestoof biedt hem onderdak om zijn werk te tonen.

Meer informatie hier. Zie ook verslag van Omroep Zeeland.

 

 

‘Menno Simons Groen: De herontdekking van een oer-graan’

Zorgcentrum Mennistenerf & Doopsgezinde Vermaning, Zaandam

Woensdag 19 t/m vrijdag 21 & dinsdag 25 t/m vrijdag 28 oktober, 14.00-16.00.

Tentoonstelling over een bijzondere Oekraïense graansoort die door Doopsgezinde vluchtelingen is meegenomen naar Amerika en sinds 2018 weer wordt verbouwd in Friesland. 

Meer informatie hier en hier.

 

 

Tentoonstelling: Artem Progibnyy

Dorpstraat 1, Maastricht

22, 23, 29 en 30 oktober 2022, 12:00-18:00.

Toen Rusland Oekraïne binnenviel vluchtte kunstenaar Artem Progibnyy vanuit Charkiv naar het westen van het land, en zijn vrouw en dochter naar Maastricht. Daar organiseren ze een presentatie en veiling van zijn werk: surrealistische schilderijen waarin hij locaties van Maastricht verwerkt, een stad die hij alleen maar kent van de foto's die zijn gezin hem opstuurt.

Meer informatie hier en hier.

 

 

'Visies uit Oekraïne'

Cobra Museum voor Moderne Kunst, Amstelveen

Dinsdag 20 september t/m zondag 6 november 2022

Posters van het Oekraïense collectief Pictoric, een brede groep kunstenaars, grafisch ontwerpers en kinderboekenillustratoren uit Oekraïne die zo commentaar geven op de situatie in hun land. Georganiseerd i.s.m. Dzherelo, de Oekraïense School in Amstelveen. Tentoonstelling beschikbaar via Posters for Peace.

Meer informatie hier.

 

 

'Will it bloom this year?'

Sint-Maarten kerk & Sint-Pieter kerk, Ieper (Be)

t/m zondag 6 november 2022

De Oekraïense curator Denys Shantar (1997) treedt op als curator met deze selectie van werken uit het Brusselse Museum voor Moderne Religieuze Kunst, waarmee hij dwarsverbanden onthult tussen de Westvlaamse vredesstad Ieper en Oekraïense steden als Irpin en zijn geboorteplaats Cherson. 

Meer informatie hier.

 

 

'The Avant-Garde Story of Ukraine'

Museumplein, Amsterdam.

t/m 30 november 2022.

Rondreizende openluchttentoonstelling die de progressieve evolutie van Oekraïne toont aan de hand van artistieke trends, waarin Oekraïense kunstenaars vaak voorop liepen. Zoals Oleksandr Arkhypenko, die het kubisme in de beeldhouwkunst introduceerde, en Kazymyr Malevich, de vader van het suprematisme (wiens werk ook te zien is in het nabijgelegen Stedelijk Museum).

Meer informatie hier en hier.

 

 

'Art is the antidote'

Museum Voorlinden, Wassenaar

t/m zondag 30 november 2022

Luchtig en geëngageerd werk van hedendaagse kunstenaars, o.a. de huishoudelijke maar kleurrijke installatie "Filling in" van de Oekraïense artieste Zhanna Kadyrova (1981).

Meer informatie hier.

 

 

'Oekraïne: het pad naar vrijheid'

Akerk, Groningen

t/m zondag 4 december 2022

Dit overzicht van de Oekraïense fotografie van de jaren 70 tot nu toont hoe fotografen zich losmaakten van het opgelegde Sovjetjuk. Werk van bekende en minder bekende Oekraïense fotografen weerspiegelen de ontwikkelingen die het land de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.

Meer informatie hier

 

 

ONLINE TENTOONSTELLINGEN

 

'Borderlands – Ukraine in historical maps'

Universiteit Leiden - universitaire bibliotheken

Selection of thirty out of the 600 maps of Ukraine from the Leiden University collection, dating from the 16th century to the present. Offers an overview of the turbulent history of Ukraine and its borders in the past centuries. In English and Ukrainian.

Watch it here.

 

 

Voor een overzicht van eerdere tentoonstellingen over of rond Oekraïne, zie hier.


Notice: Undefined variable: componenten3kol in /var/www/vhosts/opendoorukraine.nl/httpdocs/includes/inc_tekst.php on line 54