Hoe ODU vluchtelingen uit Oekraïne helpt

April 22, 2022

ODU - HUMANITARISCH · Direct vanaf het begin van de Russische invasie in Oekraïne zijn de OpenDoorUkraine.NL foundation (ODU) is direct betrokken geweest bij het in veiligheid brengen van Oekraïense vluchtelingen. Dit werd mogelijk gemaakt door genereuze donaties van particulieren en organisaties.
De voorzitter van de adviesraad van ODU, de voormalige Nederlandse minister van Defensie Joris Voorhoeve, ondernam onmiddellijk actie om Oekraïense vluchtelingen te helpen, slechts enkele dagen nadat de oorlog was begonnen. Hij kocht twee oude minibussen, riep de hulp in van zijn zoon en acht studentenvrijwilligers en maakte de eerste reis van 1500 km naar de Pools-Oekraïense grens. Van daaruit werden wanhopige vluchtelingen teruggebracht naar Nederland. De hulp houdt uiteraard niet op: ODU helpt vluchtelingen ook om zich hier te vestigen, door hen huisvesting te bieden en hen te helpen met registratie, vaccinaties, enz.

 

De eerste – en spontane – rit naar de Poolse grens vond plaats op 25 februari. Deze werd zeer goed ontvangen, wat enthousiasme opwekte bij de chauffeurs. Al snel werd de reis herhaald: vanaf vandaag hebben we in totaal 16 reizen voltooid en 110 vluchtelingen naar veilige havens in Duitsland en Nederland gebracht. Wanneer we naar Polen rijden, vervoeren onze minibussen hulpgoederen voor Oekraïners, zoals medicijnen, kleding en voedsel. Tijdens een typische rit worden twee bussen bestuurd door in totaal vier chauffeurs. Ook is er in elke bus minimaal één tolk aanwezig.

 

Naast onze reguliere reizen zijn wij ook samenwerkingen aangegaan met anderen. Eén van die gezamenlijke inspanningen was de samenwerking met Alexandra van den Bosch uit Den Haag, waaraan ook de organisatie Hart voor Kinderen een royale bijdrage leverde. Dankzij hun hulp konden we een groep van 65 mensen vervoeren vanuit Lutsk bij Lviv, waaronder 23 gehandicapte kinderen. De anderen waren verpleegsters, broers en zussen en moeders. Sommige kinderen werden opgevangen door weeshuis St. Josephs in Düren, Duitsland, terwijl anderen werden opgevangen door instellingen in Utrecht en Alphen aan den Rijn.

 

Onze acties inspireerden ook veel mensen om contact met ons op te nemen met specifieke verzoeken, zoals een dappere Canadese verpleegster die naar Kiev wilde reizen om de gewonden daar te helpen. We brachten haar tot aan de Poolse grens met Oekraïne. Een ander verzoek betrof het ophalen van een Oekraïense psychiater die bij haar familie haar toevlucht zocht en dankzij onze inspanningen inmiddels veilig in Nederland is aangekomen. Andere verzoeken zijn onder meer het opnemen van gezinnen die in Polen slechts tijdelijk onderdak hebben gevonden, of het zoeken van huisvesting voor vluchtelingen die hier op eigen gelegenheid zijn gekomen. Het voordeel van het bezitten van twee bussen en het werken met zeer gemotiveerde vrijwilligers is dat het ons een grote flexibiliteit geeft, waardoor we dringende oproepen met grote snelheid kunnen beantwoorden.

 

Ondanks de tragedies van oorlog en ontheemding is het bemoedigend om te zien dat zoveel mensen met zulke uiteenlopende achtergronden samenwerken, uit sympathie en solidariteit met vluchtelingen in nood. Enkele vrijwilligers zijn studenten die Joris kent uit zijn tijd als hoogleraar aan de Universiteit Leiden; sommigen zijn ODU-bestuursleden, zoals Maks Igelnyk die als vertaler meereisde; onder anderen zijn voormalige leden van het Nederlandse parlement, zoals Rogier van Boxtel en Arthie Schimmel, die ook mee zijn op reis. Ze huurden een extra minibus om drie gezinnen in veiligheid te brengen en doneerden ook om onze inspanningen te financieren.

 

Woorden kunnen de dankbaarheid die we voelen voor de vele donaties die we tot nu toe hebben ontvangen niet beschrijven. Maar de oorlog is nog lang niet voorbij, en naarmate deze heviger wordt, zal ook de vluchtelingencrisis dat doen. Daarom doen wij een dringend beroep op verdere donaties, zodat we onze inspanningen kunnen voortzetten. Tot nu toe hebben wij het grootste deel van de kosten (nu € 50.000) vooraf gedekt. Uiteraard ontvangen donateurs een gedetailleerd overzicht van al onze uitgaven.

 

Elke bijdrage die u levert, kan een verschil maken. Doneer rechtstreeks aan ODU op NL63 ABNA 0844 1912 99 onder vermelding van “Noodhulp Oekraïne.”

 

(door Jeroen van Dijk)