Knowhow en partnerschappen zijn van cruciaal belang voor investeringen in Oekraïne, aldus de ODU-conferentie

September 14, 2021

ODU - ECONOMIE · Gedurende 30 jaar onafhankelijkheid heeft Oekraïne voortdurend zakelijke kansen geboden aan Nederlandse bedrijven. Tijdens het economische panel van de jubileumconferentie die in Den Haag werd georganiseerd door OpenDoorUkraine.NL (ODU) met steun van de Ambassade van Oekraïne in Nederland, bespraken zakenlieden uit beide landen de mee- en valkuilen van investeren in Oekraïne.
Oekraïne heeft veel te leren van Nederland. Om die reden heeft de energiegigant van Oekraïne DTEK in Amsterdam een onderafdeling voor duurzame activiteiten opgericht om voort te bouwen op de Nederlandse kennis en concurrentiekracht, aldus directeur Oleksandr Kucherenko. In Oekraïne ontwikkelde het bedrijf zonne- en windparken met een capaciteit van 1 gigawatt en dringt het aan op het koolstofvrij maken, waterstof als energiebron en de introductie van batterijopslag. Hier sluit het bedrijfsleven aan bij de agenda van de regering, die het land wil loskoppelen van het Russisch-Wit-Russische energiesysteem en de doelstellingen van de EU Green Deal wil volgen.


Voor de Nederlandse ondernemer Frans Lavooij, die bijna 30 jaar geleden in Oekraïne begon met het koffiebedrijf Lviv Galca, De sleutel tot dit succes was de Oekraïense technische expertise, aldus Lavooij. “Als we nieuwe investeringen doen, kopen we één exemplaar in het buitenland en laten onze technici een kopie bouwen. De eerste keer vroeg ik: ‘Weet je zeker dat dit gaat werken? Dit is verfijnd materiaal, weet je!’ Maar ze verrasten me elke keer.”


Kucherenko van DTEK beschouwt het volk als de grootste troef van Oekraïne. “Ik heb ooit Silicon Valley bezocht en was verrast toen ik een oud-student van mij aantrof als hoofd IT-manager in het kantoor van Mark Zuckerberg. Ik was erg trots, maar ook boos dat deze jongeman zijn carrière thuis niet had kunnen voortzetten.’


Een sleutelfactor voor zakelijk succes in Oekraïne is het hebben van een betrouwbare, goed geïntegreerde partner die u kan helpen fouten te voorkomen. Neem de tijd om er een te vinden, is het advies van Lavooij, en Peter van Milt is het daarmee eens. Zijn bedrijf Vanderlande ontwikkelt geautomatiseerde materiaalbehandelingssystemen voor luchthavens, magazijnen, enz. en begon vanaf 2007 incidenteel aan projecten in Oekraïne. Maar hun betrokkenheid daar kreeg pas een stevige basis nadat ze in 2014 een samenwerking aangingen met postbedrijf Nova Poshta.


“In de loop van de tijd hebben we een vruchtbare en succesvolle vertrouwensrelatie opgebouwd. We hebben hun eerste geautomatiseerde systeem ontwikkeld voor de verwerking van 8.000 pakketten per uur, en volgend jaar zullen ze dat aantal hebben opgevoerd tot 250.000.” Van hun kant helpt Nova Poshta, als bezorgbedrijf, Vandelande om het materiaal dat ze nodig heeft voor projecten in Oekraïne de grens over te krijgen.


Voor een goede relatie moet je eerst culturele verschillen overwinnen. “Als je vanuit Nederland in Oekraïne aankomt, heb je iemand nodig die je helpt die brug over te steken”, zegt Yuri Levontuiev, werkzaam in de agribusiness voor de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO. “Ik herinner me dat we ooit collega’s in centraal Oekraïne ontmoetten. In mijn werk is small talk belangrijk, maar deze mensen gaven slechts korte antwoorden op al onze vragen. Pas aan het eind van de dag, toen we samen met hen naar de sauna gingen en met hen dronken en dineerden, kwam het gesprek op gang – en stopte niet meer!”


Lavooij herinnerde zich dat toen hij zaken ging doen in Oekraïne de corruptie endemisch was, maar dat dit nu aanzienlijk minder is. “De beste remedie is om deel uit te maken van de gemeenschap. We ontwikkelden een systeem van investeringen in scholen, ziekenhuizen en andere lokale projecten. Het was opmerkelijk hoe snel we van de lijst met favoriete doelwitten voor corruptie zijn verdwenen!”


Hoewel de corruptie is afgenomen, is het Oekraïense rechtssysteem nog steeds moeilijk te begrijpen voor buitenlandse investeerders. “Er is een enorme omzet aan documenten, die de juiste stempels in de juiste kleur moeten hebben”, verzuchtte Levontuiev. “Maar ik moet zeggen dat het de laatste jaren steeds beter gaat.” Panelmoderator Irina Papusha, hoofd van de economische tafel van ODU, heeft er vertrouwen in dat de ontwikkeling van de digitale overheid in Oekraïne een einde zal maken aan veel van dergelijke problemen.

Ook hervormingen kunnen de situatie helpen verbeteren. “We kunnen zeker de veranderingen zien die door hervormingen teweeg worden gebracht, maar veel hangt af van de manier waarop ze worden geïmplementeerd”, aldus Kucherenko. Ze geven ook een belangrijk signaal aan de jeugd van Oekraïne: “De jonge generatie heeft meer en snellere veranderingen nodig, verdere integratie met de EU, door nauwe samenwerking tussen staat en bedrijfsleven.”

De deelnemers blijven optimistisch over zakendoen in Oekraïne. Levontuiev: “Toen ik jaren geleden in Oekraïne in de agribusiness begon, ging het vooral over granen als tarwe en maïs. Nu produceren bedrijven bevroren bessen, tomatenpuree en andere bewerkte voedingsproducten. Mensen in Oekraïne zijn erg ondernemend, ze leren en ontwikkelen voortdurend nieuwe vaardigheden en producten.”

 

(door Diederik Kramers)

 

Bekijk de video hier.

 

Foto, van links naar rechts: Irina Papusha (moderator), Oleksandr Kucherenko (DTEK), Yuri Levontuiev (FMO), Peter van Milt (Vandelande) en Frans Lavooij (Galca).