Lions Land van Cuijk/Noord-Limburg steunt ODU's dakenproject in Irpin

September 22, 2022

ODU - HUMANITARIAN  - Met een golftoernooi heeft de Lions Club afdeling van Land van Cuijk en Noord-Limburg steun geboden aan de zwaar getroffen Oekraïense stad Irpin. Op de jaarlijkse Golfdag zamelde de organisatie 10.000 euro in voor het dakenproject waarmee OpenDoorUkraine.NL inwoners van Irpin helpt hun woningen te herstellen.
Ruim 120 Lions-golfers en hun partners en relaties kwamen op 9 september bijeen op Landgoed Bleijenbeek in het Noord-Limburgse Afferden voor een 18 holes spelletje golf, én voor het goede doel. ODU-voorzitter Robert Serry kreeg na afloop een symbolische cheque van 10.000 euro overhandigd voor onze actie “Help Oekraïners in Irpin aan een dak boven het hoofd”.

 

Met deze campagne helpt ODU de Vereniging van Eigenaren van het flatgebouw Novooskolska 2 in Irpin, een stadje nabij Kyiv, om het dak te herstellen zodat de bewoners verder hun eigen woningen kunnen repareren. Dankzij de steun van Lions Club Land van Cuijk en Noord-Limburg, alsook van bedrijven, humanitaire organisaties en een crowdfunding via het platform WhyDonate, zit het dak er zowat op en kon ODU werken aan een tweede dakproject in Irpin.

 

ODU wil deze vorm van directe ondersteuning via Oekraïense VvE’s verder uitbreiden naar andere woongebouwen in Oekraïne. Alleen al in Irpin hebben de Russische bezetters in maart circa de helft van alle gebouwen verwoest of ernstig beschadigd, waaronder 9690 residentiële gebouwen, aldus een onderzoek van de Kyiv School of Economics.

 

De Lions doneerden ook 2500 euro aan een zusterafdeling in Moldavië voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne. “We willen als organisatie niet dat er geld aan de strijkstok blijft hangen”, zei Rob Honings van de golfcommissie tegen dagblad De Gelderlander-Maasstad. “Daarom zoeken we altijd zelf de goede doelen uit, zodat we onze golfers kunnen laten zien waar het geld heen gaat.”

 

De bijeenkomst kreeg nog een extra Oekraïens tintje doordat de Lions golfers Oekraïense vluchtelingen vanuit het nabijgelegen Gennep hadden uitgenodigd. Zij kregen een uitvoerig programma met een koetsrit door de bossen, een tour met luxe oldtimer auto’s, zang, koffie en Limburgse vlaai.

 

(door Diederik Kramers)

 

Voor meer informatie: klik op de hyperlinks in het artikel of hieronder.

 

Bronnen:

De Gelderlander-Maasland, Kliknieuws De MaasdriehoekKyiv School of Economics, Lions Club afdeling van Land van Cuijk en Noord-Limburg. 

 

Voor meer informatie over ODU’s inzamelingsactie voor het herstel van daken van woningen in Irpin, zie ons webartikel, onze WhyDonate-pagina, en onze actiewebpagina.